Wanneer u een huis wilt kopen en dit niet uit eigen zak kan doen, vraagt u vaak een hypotheek aan. Dit is een lening bij een bank die het huis als het ware voorschiet waarna u deze lening weer terugbetaalt. Het is niet zo dat iedereen zomaar elk bedrag kan lenen. Door middel van een berekening wordt er een maximale hypotheek berekend. Dit is het bedrag wat iemand maximaal kan lenen om een huis te kopen.

Hypotheekadviseurs & Makelaars

Makelaars en hypotheekadviseurs zijn beide beroepen in de financiĆ«le sector. Na het kopen van een huis met de makelaar, moet er een hypotheek worden afgesloten. Een hypotheek, of hypothecaire lening, is een lening die iemand aan gaat wanneer hij een huis gaat kopen. Niet iedereen heeft zomaar voldoende geld om ineens een huis aan te schaffen en daarom is er dus een mogelijkheid om dit te doen via een hypotheek. De hypotheek wordt vaak verstrekt door een bank of een andere hypotheekverstrekker. Zij maken een berekening wat iemand maximaal zou kunnen lenen.Ā Uiteindelijk zijn de makelaar en de hypotheekadviseur belangrijk bij het aankopen van een huis.

Maximale hypotheek berekenen

Een geldverstrekker gaat berekenen wat de maximale hypotheek is die u kan krijgen. Hierbij zijn een aantal gegevens belangrijk. Allereerst zijn er een aantal voorwaarden waar iemand aan moet voldoen voor hij een hypotheek kan aanvragen. Zo moet hij een vast dienstverband hebben of een verklaring van de werkgever dat hij bij de volgende verlening van het contract een vast contract wil gaan aanbieden. Als iemand een vast contract heeft, of deze verklaring krijgt van zijn werkgever, dan gaat de geldverstrekker de maximale hypotheek berekenen. Uit deze berekening komt wat iemand kan betalen per maand aan een hypotheek in een bepaalde periode van bijvoorbeeld tien jaar. Hierbij is het dus belangrijk dat iemand vaste inkomsten heeft. De inkomsten en uitgaven zijn belangrijk voor deze berekening. Iemand die hoge inkomsten heeft kan in theorie een hoge hypotheek krijgen. Dat klopt ook, tenzij hij ontzettend veel maandelijks uitgaven heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer iemand schulden heeft of een andere lening heeft waar hij of zij aan terugbetaald. Het is dus een berekening van inkomsten verminderd door vaste maandelijks uitgaven. Er komt dan een bedrag uit wat maandelijks aan hypothecaire kosten kan worden besteed. De meest voorkomende tijd waarin een hypotheek terugbetaald kan worden is 30 jaar.

Een korte samenvatting van de maximale hypotheek berekenen is dus als volgt: Het bedrag wat iemand maandelijks kan missen aan het terugbetalen van de hypotheek vermenigvuldigd met 12 van het aantal maanden per jaar en dan vermenigvuldigd met 30 voor de jaren. Wanneer iemand maandelijks 100 euro kan afstaan is dit dus 1200 euro per jaar en 36000 euro in 30 jaar.

Tot slot

Bij het berekenen van iemand zijn maximale hypotheek zijn dus een aantal zaken belangrijk. De inkomsten van de persoon. De vaste uitgaven die hij maandelijks doet en eventuele andere zaken zoals een vast contract en schulden. Hoe meer iemand maandelijks kan afbetalen aan hypotheekkosten, hoe hoger de maximale hypotheek dan ook zal zijn.